Restaurangarbetare som subjekt – Av kött och blod av Henrik Johansson

Av kött och blod av Henrik  Johansson, Federativ förlag 2013.

Av kött och blod av Henrik Johansson, Federativ förlag 2013.

Trots titel och prolog är Av kött och blod egentligen ingen deckare utan en rak skildring av livet på en restaurang i östra Malmö. Henrik Johansson låter dig som läser följa en samling karaktärer och deras två närmaste chefer. Tidpunkten är dagens Sverige. Problemen likaså.
Vinstmarginalerna ska pressas uppåt. Personalen betalar med sitt sociala liv, sina egna kläder och sina kroppar. Desto sämre förhandlingsposition du har – vilket kan innebära alltifrån latent alkoholism, reumatiska besvär till partner och barn – desto svårare att säga ifrån. Den enda som har en någorlunda chans är kocken Josef som förefaller leva i ensamhet. Tydligare än så kan inte tidningsrubrikerna om att privatpersonen är den som tjänar på dagens politiska inriktning göras. Ha inga barn som behöver skola och bostad eller föräldrar som blir gamla så är du också en vinnare som Sara Granér illustrerade i tidningen Vi.

Sammanhållningen på arbetsplatsen är det enda dessa personer har att sätta emot när de förväntas förstöra sina egna kläder i arbetet, jobba utan schema och köksmästaren Rainer Lindberg hotar att våldta en servitris med en kniv.
Bortsett från det sista är det mycket i Av kött och blod jag hann uppleva under den enda sommaren jag jobbade på en krog i Nordnorge. Var det dåligt väder förväntades vi vara lediga utan lön och var det sol spelade det ingen roll om jag på min lediga dag precis hade gjort en standplats hundra meter upp på en bergvägg, chefen blev ursinnig när jag förklarade att jag inte skulle kunna komma in på flera timmar oavsett om jag firade ner mig eller klättrade klart.

Det var dock en sak till som jag saknade den sommaren och det var gemenskapen med de andra i köket. Kanske var jag dålig på att passa in, men jag hade varit väldigt tacksam om någon som Josef, Demitra eller Maj-Britt hade funnits tillhands. Det hade varit intressant att höra vad de som jobbar på restauranger i Malmö tycker om boken. Även om vissa saker är karikerade känns mycket igen från andras berättelser. Faktiskt även sammanhållningen. För den som finner det osannolikt rekommenderas böckerna Hopsnackat och Hopskrivet. Just för att visa att insikten om att delade problem är lättare att lösa än enskildas har fackliga veteranen Frances Tuuloskorpi sammanställt erfarenheter av förbättringsarbete på arbetsplatsen. Jag gissar att Henrik Johansson har läst böckerna. Och det är väl styrkorna i boken. Skönlitteraturen används för att illustrera erfarenheter många människor har gjort, som fler kan ha nytta av att förstå. Även de som inte går i gång på ord som facklig makt, folkrörelse eller solidaritet. Boken är en närgången analys av hur det  abstrakta prekariatet kan se ut i verkligheten.

Det rent litterära då? Nja, där är det väl lite som gärna hade fått ses över. De 300 sidorna hade kunnat vara 200 istället. Språket är ibland nedtyngt av adjektiv och dialogen och den förklarande mellantexten får mig som läsare att undra om Henrik Johansson inte litar på att jag förstår vad som menas när en säger: ”Ska vi göra så?” Och den andra svarar: ”Ja, men vi väntar och hör med de andra först”.
Ett tillägg i stil med: ”Det är bäst om alla är med på det” dyker upp lite för ofta. En hårdare redigering av boken hade helt enkelt både gjort den rappare och mindre lik en föreläsning. Det har han dock tid att göra i nästa bok. För jag hoppas verkligen att Henrik Johanssons första bok inte är hans sista.

För den som är i Stockholm i helgen finns möjlighet att träffa Frances Tuuloskorpi som snart är klar med tredje delen i serien. Namnet? Slutsnackat, givetvis.
Hon deltar i Socialistiskt forum på ABF-huset på lördag 23/11.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s