750 ord om dagen, 200 artiklar senare – How to write a lot av Paul J. Silvia

Bokomslag How to Write a Lot (häftad)

Som jag skrev har jag för avsikt att läsa och skriva en del om akademisk produktivitet och skrivande. Mycket för att jag själv inte är ett under av fokuserat arbete när klinikmöten och rondtider byts mot doktorerandets ytterst lösa ramar.

Först ut är Paul J. Silvias bok om att skriva akademiskt: How to write a lot – a practical guide to productive academic writing.

Författaren Paul J. Silvia forskar och skriver om intressets psykologi. Boken är som titeln antyder riktad till akademiker som av olika anledningar har behov av att producera text.

Huvudbudskapet är, som ofta i genren, att skrivande kräver tid som måste schemaläggas/allokeras/tillhandahållas av ingen mindre än dig. Alla ursäkter som att det saknas tid, det kommer bli mer skrivet vid sommaruppehållet eller att inspiration/dator/analyser saknas och måste finnas innan det är lönt att författa något, granskas – och underkänns.

Som akademiker måste man betrakta sig själv som en yrkesskribent oavsett kvaliteten på prosan (kapitel fem handlar dessutom om hur kvaliteten kan förbättras). Och man måste inse att de flesta professionella skribenter, oavsett vad de skriver, gör det regelbundet. Därför behöver du planerad skrivtid; ett schema helt enkelt.

Vad du har att laborera med är hur du ska få dig själv att följa ditt schema. Behavioristiska förslag som att unna sig göttiga grejer när du gjort det du ska, till socialpsykologiska lösningar som att berätta för omgivningen hur mycket du ska skriva för att det ska kännas bättre att skriva än att misslyckas, nämns. Ett helt kapitel ägnas åt hur en frivillig skrivargrupp för studenter, men också lektorer, kan se ut och fungera.

Boken kan nog ha en lugnande effekt på vissa. Inställningen som förmedlas är att:

Novelist and poets are the landscape artists and portrait painters; academic writers are the people with big paint sprayers who repaint your basement.”

Men antagligen stressa upp andra – Silvia skriver i snitt 750 ord om dagen och ska enligt den statistik han för i SPSS skriva mer än 97 procent av veckodagarna. Om jag förstår Google scholars statistik rätt har han vid det här laget över 200 publikationer och så gammal ser han inte ut att vara.

Ett av målen med boken är förstås att du ska känna dig lite stressad. För tanken på att skrivande kan drivas av lust när det är ens arbete avfärdas bryskt. Den som väntar tills den är på rätt humör skriver knappt alls och det gör att humöret sviktar än mer.

De avslutande kapitlen handlar om hur man i alla fall kan göra det lite lättare för sig. Hur artiklar skrivs. Hur redaktörer bemöts. Och hur det, trots allt som tidigare sagts, kan vara ganska trevligt att skriva när man skalar bort en del av mystiken kring processen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s