I opposition oavsett – Letters to a young contrarian av Christopher Hitchens

Bokomslag Letters to a Young Contrarian (häftad)

Mänsklighetens tragedi är att det förefaller vara bättre att ha fel i grupp, än rätt ensam. Den observationen sammanfattar boken Letters to a young contrarian, skriven av framlidne journalist, debattör och författare Christopher Hitchens.

Boken är en pastisch på Letters to a young poet av Rainer Maria Rilke som publicerades 1929. Budskapet är som titeln antyder ett försök att peppa en motståndare till den allmänna samhällsopinionen. Att förfäkta svårsmälta sanningar är en livsstil som är hård, men eftersträvansvärd. Christopher Hitchens har själv levt den och 2001 ville han föra vidare sina erfarenheter till en ny generation.

Och visst har han rätt. När mänskligheten skyddar missdådare som har majoriteten med sig och straffar dem som med rätta protesterar finns ett behov av att fler sällar sig till de protesterande få.

En annan sak han påpekar är vad en vän sa på en fest med Socialdemokratiska studentförbundet. Man engagerar sig för att förändra samhället, men man fortsätter bara om man har bra sällskap.

Det är Christopher Hitchens noga med att påpeka. Sällsynta är de individer som har kunnat få feedback på sitt eget engagemang genom en faktisk samhällsförändring. Därför är vad du lär dig av människorna du träffar längs vägen den belöning du kan hoppas på. Väl värt att ta till sig både för de som önskar åstadkomma något större, men även för de organisationer som funderar på varför medlemsantalet dalar.

Men det går, som synes, att säga med ett par meningar. Så vad handlar resten av de 141 sidorna om? Anekdoter, upprepningar och kulturella/politiska citat. Söker man inspiration till läsning på temat: massan har fel, den intellektuelle fixar biffen; kan boken tjäna som en recensionskatalog över Christopher Hitchens tio-i-topp.

Det kan säkert roa en del. Det smickrar säkert egot på många läsare och om det får någon att orka engagera sig för ett bättre samhälle har jag svårt att invända. Men jag ser ett problem. I sin iver att lyfta fram ensamma sanningssägare bortser personer som Christopher Hitchens gärna från att de är väldigt beroende av människorna runt omkring sig.

Han citerar Noam Chomskys inställning: att säga sanningen till makthavare är överskattat eftersom de nog redan känner till den och mest försöker undertrycka densamma. Istället bör målet vara att bistå de maktlösa för att åstadkomma förändring. Men Hitchens förmår inte att hålla med. Istället berättar han en anekdot om hur Nelson Mandela, efter 25 år vägrar bli utsläppt ur fängelset förrän alla andra där har frigetts och apartheidlagarna skrotats.

Han nämner att fångvaktarna och regimen i Sydafrika var skakade av ”det generella upproret bland de förtryckta” och måste förstå att det var därför Mandela över huvud taget fick möjlighet att visa sitt mod. Men han verkar vilja undvika att dra den slutsatsen. Att alla vi andra, som inte lever ett ”radical or ’contrarian’ life”, de som han ibland benämner ”flocken”, är nyckeln även till Nelson Mandelas makt. Mandela fick frågan, och med den makten, just för att andra hade tröttnat på förhållandena i Sydafrika och börjat protestera.

Christopher Hitchen är så upptagen med alla exempel på när majoriteter har haft fel att han glömmer bort att människor tillsammans är vad som nästan alltid åstadkommit förändringar även när det har varit till det bättre. Det är sorgligt.

Jag kommer att tänka på historien om den franska intellektuelle som från sin balkong ser människor på gatan passera i ett demonstrationståg och säger till sin vän att:

– Där går folket. Jag måste springa ifatt dem så att jag kan leda dem.

Men i Christopher Hitchens fall säger han istället:

– Där går folket. Oavsett var dem går tänker jag nu springa åt andra hållet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s